Programma


09:00 - 09:30Ontvangst

Ontvangst deelnemers met koffie en wat lekkers

 

09:30 - 09:40Plenair

Welkom en opening door dagvoorzitter Viola van Guldener

09:40 - 10:25Keynote 1

Gedragsverandering komt van binnenuit

“Rije joh, want daar word je voor betaald!”. Zo proberen ploegleiders wielrenners te motiveren. Maar “Moetisme” - iets doen omdat het moet en niet omdat je ervoor hebt gekozen - is funest voor een goede prestatie. Maarten Ducrot laat zien hoe u met succes zorgt voor verandering van gedrag. Hoe u het talent binnen een professionele omgeving aanboort. Zodat verandering en ontwikkeling voortaan van binnenuit komen.

Maarten vertelt verhalen in interactie met het publiek. Zo ontstaat er een gezamenlijk verhaal. Hij gebruikt daarbij de anekdotes van zijn eigen sportervaringen. Wat doet bijvoorbeeld druk van sponsoren en ploegleiders met een wielrenner? En wie heeft nu eigenlijk de leiding in het peloton? Door de wielerwereld te begrijpen met zijn eigen wetten en gesjoemel, maar ook de prestaties en het pijn lijden, herkent u mechanismen die ook in organisaties spelen. Zo ziet u vanzelf wat nodig is om een gedragsverandering op gang te krijgen.

Maarten Ducrot - psycholoog, organisatieadviseur, voormalig profwielrenner en commentator bij de NOS

10:25 - 11:10Keynote 2

Anders kijken naar organisaties, leiderschap en veiligheid 

Informele leiders bepalen voor 90% of er op de werkvloer veilig wordt gewerkt. Hoe komt dat en hoe krijgt u daar als professional grip op? Deze sessie gaat in op praktische vertaling van gedragsverandering.

Petronel laat zien hoe u het krachtenveld van uw organisatie in kaart brengt en hoe u daarin als professional opereert. Hoe houdt u rekening met de diverse spelers, hun belangen, hun rollen, onderlinge relaties en karakters? En hoe voorkomt u dat u het afvalputje bent? U gaat zien hoe u veilig gedrag op de werkvloer realiseert via routes waaraan u niet eerder heeft gedacht.

Petronel Bijlsma - organisatieadviseur, managementtrainer en executive coach

11:10 - 11:30Pauze

 

11:30 - 12:00Keynote 3

De relatie tussen leiderschap en veiligheid

Dat leiderschap een rol speelt bij het beheersen van risico's wordt algemeen erkend. Maar hoe dragen leiders nu eigenlijk bij aan het voorkomen van incidenten? Die vraag onderzocht Victor Roggeveen. Hij hoopt op het antwoord binnenkort te promoveren. En tijdens Grip op gedrag toont hij voor het eerst de resultaten. Victor baseert zijn conclusies op data die in de operationele praktijk door 4137(!) respondenten zijn gegenereerd.

Alles wijst op relaties tussen gedrag van leiders en de mate waarin veiligheidsrisico's wordt gereduceerd. Maakt het uit of leiders begrijpen waar hun mensen mee bezig zijn? Wat is het verschil tussen oudere en jongere medewerkers? En wat gebeurt er als een medewerker een ongeval meemaakt? De organisaties waar hij zijn onderzoek uitvoerde geven steevast aan dat zij de uitkomsten in hun operationele praktijk en/of leiderschaps-verbetertrajecten goed kunnen gebruiken.

Victor Roggeveen - onafhankelijk veiligheidskundig adviseur

12:00 - 12:45Keynote 4

Oplossingen? Kijk een laag dieper dan alleen gedrag

Gedrag is bij uitstek het domein van de psychologie. Zonder echt thuis te zijn in dat vak, trekken mensen toch allerlei conclusies over gedrag op de werkvloer. En baseren daar plannen en methodes op. Dat is vragen om ongevallen.

In deze keynote kijken we een laag dieper. We analyseren samen concrete cases uit de praktijk, met verschillende ketenpartners. Spreekt iedereen wel dezelfde ‘taal’? Kennen de partners elkaars ethische normen? Met kennis daarover valt of staat veel meer dan je denkt; letterlijk en figuurlijk.

Vorig jaar waren de deelnemers zeer enthousiast over de sessie van Jules Heijneman.

Jules Heijneman - Organisatiepsycholoog

12:45 - 13:30Pauze

Lunch

13:30 - 14:45Praktijksessies 1

Eerste ronde praktijksessies

U maakt een keuze uit 1 van de 2 praktijksessies in deze ronde:

1.1 Verleiden tot veilig gedrag 

1.2 Praktijkcase: De Veiligheidsladder bij VolkerWessels

14:45 - 15:00Koffiepauze

 

15:00 - 16:15Praktijksessies 2

Tweede ronde praktijksessies

U maakt een keuze uit 1 van de 2 praktijksessies in deze ronde:

2.1 Veiligheidscultuurmeting ? ‘Measure what is important; don’t make important what you can measure’ (Robert Mc Namara)

2.2 De gewone werkelijkheid: goudmijn voor effectieve communicatie

16:15 - 17:15Borrel

Napraten onder het genot van een borrel

Speciale korting

Ben u abonnee van Arbo>>, oud-deelnemer of lid van de NVVK, NVVA of BA&O?
Dan ontvangt u € 100,- korting op uw deelname.

Dit levert deze dag u op:

  • Inspiratie: leer van best practices van andere organisaties.
  • Kennis: krijg concrete tips en tricks hoe u succesvol gedrag kunt beïnvloeden.
  • Netwerken: wissel ervaringen uit met experts en collega's uit andere organisaties. Leer van én met elkaar.
  • Tools: krijg inzicht in effectieve methodes.
  • Resultaat: weet welke praktische aanpak u morgen direct kunt toepassen in uw organisatie.

PE-punten (in aanvraag)

  1 punt voor AH VK
en A&O

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.